Pengurusan stress menurut al-Quran dan Hadith - Siti Noorshafenas Safe,; Ahmad Yunus Mohd Nor, (Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Stres merupakan fenomena yang mempunyai pengaruh yang kuat terhadap kehidupan manusia. Setiap individu tidak akan terlepas daripada mengalami stres kerana stres amat berkait rapat dengan gaya hidup, perwatakan seseorang, faktor kekeluargaan, proses urbanisasi dan kejutan budaya terhadap perkembangan pemodenan yang mendadak. Stres adalah tindakbalas fizikal, emosi dan mental seseorang terhadap sebarang perubahan atau tuntutan. Stres boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tidak mengira umur, jantina, bangsa atau agama. Stres yang sederhana mampu memberi motivasi dalam perkembangan hidup seseorang tetapi stres yang berlebihan adalah merosakkan. Kajian ini dijalankan sebagai salah satu pengurusan kepada masalah stres menurut al-Qur’ān dan Hadith. Kaedah penyelidikan kualitatif berdasarkan kajian lepas dan analisis sumber primier seperti al-Qur’ān dan Hadith digunakan bagi tujuan analisis maklumat. Di samping itu, hasil kajian juga telah mengenalpasti beberapa pengurusan stres yang sesuai digunakan oleh masyarakat Islam.