Aktiviti anti-Acanthamoeba oleh disinfektan kanta sentuh pelbagai guna terhadap sista Acanthamoeba pencilan klinikal dan persekitaran - Mohamed Kamel Abd Ghani; Syamimi Omar; Anisah Nordin; Yusof Suboh; Noraina Ab Rahim; Wan Omar Abdullah; Norazah Ahmad (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Disinfeksi kanta sentuh yang berkesan adalah sangat penting sebagai langkah pencegahan keratitis Acanthamoeba (AK). Oleh yang demikian, kajian ini dijalankan untuk menilai keberkesanan larutan disinfektan kanta sentuh pelbagai guna terhadap sista Acanthamoeba dengan menggunakan empat pencilan, dua pencilan klinikal; HS 5, HTH 73, dan dua lagi pencilan persekitaran; TTA 1 dan TKA 14. Lima jenis larutan disinfektan pelbagai guna; Complete®, Renu® fresh™, RevitaLens OcuTec®, Opti-Free® Express® dan Solo Care Aqua® telah diuji ke atas pencilan Acanthamoeba tersebut. Masa rendaman adalah berdasarkan masa yang disyorkan oleh pengeluar (4 jam dan 6 jam), 8 jam dan 24 jam. Setiap campuran sista dan larutan disinfektan kanta sentuh dipindahkan ke atas agar tanpa nutrien yang dilapisi Escherichia coli. Plat agar diperiksa di bawah mikroskop songsang setiap hari sehingga hari ke-14 untuk melihat kehadiran trofozoit. Kelima-lima larutan disinfektan pelbagai guna kanta sentuh tidak efektif membunuh kesemua pencilan sista Acanthamoeba yang diuji. Ini menunjukkan bahawa kebanyakan larutan disinfektan pelbagai guna kanta sentuh tidak mempunyai aktiviti anti-Acanthamoeba yang sangat diperlukan bagi mencegah jangkitan keratitis Acanthamoeba dalam kalangan pengguna kanta sentuh.