Faktor budaya dan bukan budaya dalam mempengaruhi lawatan ulangan: kajian kes pelancong asing Pulau Pinang - Harifah Mohd Noor; Rosmiza Mohd Zainol; New Gaik Ling; Jabil Mapjabil; Ruzila Ismail; Badariah Ab Rahman; Mohd Jirey Kumalah (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2015)
Lawatan ulangan merupakan suatu fenomena yang penting dalam bidang perancangan dan pemasaran pelancongan. Kajian ini meneliti tentang faktor budaya dan bukan budaya yang mempengaruhi lawatan ulangan pelancong asing ke Pulau Pinang. Kaedah persampelan soalselidik yang digunakan adalah persampelan berstrata dengan mengambil kira bilangan pelancong asing berbangsa Cina dan bukan berbangsa Cina yang berkunjung ke negeri ini. Untuk itu, seramai 112 orang pelancong asing dipilih untuk mengenal pasti faktor penentu yang mempengaruhi lawatan ulangan mereka ke Pulau Pinang. Hasil kajian menunjukkan elemen budaya, seni dan warisan menjadi pendorong utama yang mempengaruhi responden melakukan lawatan ulangan ke Pulau Pinang iaitu sebanyak 84% (94 orang) yang berpendapat mereka ‘setuju’ dan ‘sangat setuju’ dengan pernyataan ini. Faktor budaya yang lain termasuklah masyarakat yang peramah, kepelbagaian makanan, tapak warisan serta aktiviti dan perayaan. Manakala, kemudahan penginapan menjadi faktor bukan budaya yang paling mempengaruhi keputusan responden untuk berkunjung ke negeri ini, iaitu sebanyak 67% (75 orang) yang berpendapat ‘setuju’ dan ‘sangat setuju’ dengan pernyataan ini. Sehubungan itu, kedua-dua kumpulan pelancong antarabangsa memiliki karektor yang berbeza serta memerlukan strategi yang berbeza dalam menarik minat mereka untuk melakukan lawatan ke sesuatu tempat. Oleh itu, pendekatan yang sesuai dan berkesan haruslah dilaksanakan dengan betul agar menepati keperluan dan kehendak kelompok sasaran. Diharapkan kajian ini dapat meningkatkan lagi jumlah lawatan ulangan pelancong antarabangsa ke Pulau Pinang setelah faktor penentu lawatan ulangan pelancong antarabangsa etnik Cina dan bukan Cina dapat dikenal pasti.