Keabsahan ulil amri dengan kaedah rampasan kuasa dalam aspek maqasid syariah - Mohammad Nidzam Abdul Kadir, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Ketaatan kepada ulil amri merupakan satu perintah dalam wahyu al-Quran. Matlamat di sebalik ketaatan ini adalah agar sistem kehidupan masyarakat berada dalam keadaan stabil. Dengan kestabilan ini, kehidupan masyarakat dapat bergerak ke arah tamadun. Oleh itu, pemberontakan melawan pemerintah dan kerajaan merupakan perkara yang dilarang dalam Islam. Maka rampasan kuasa juga merupakan satu perkara yang dilarang. Namun wujud kes di mana rampasan kuasa berlaku dan pemerintah yang sedia ada digulingkan. Persoalannya apakah keabsahan kerajaan yang mendapat kuasa dengan kaedah rampasan kuasa ini diiktiraf sebagai ulil amri. Kajian ini menggunakan kaedah perpustakaan. Kajian ini mendapati bahawa kerajaan yang diasaskan atas kaedah rampasan kuasa juga diiktiraf sebagai ulil amri. Matlamat utama agar tidak berlaku peperangan dan pertumpahan darah yang membawa kepada ketidakamanan dalam negara.