Transformasi pengajian tinggi aliran Islam sebagai asas pembangunan modal insan: pengalaman APIUM - Abdul Karim Ali,; Rahimin Affandi Abd. Rahim,; Syed Mohd Jeffri Syed Jaafar, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Artikel ini akan memfokuskan kajian terhadap transformasi pengajian tinggi aliran Islam yang telah dilaksanakan oleh Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (APIUM). Sorotan telah dilakukan terhadap pengalaman APIUM yang telah menjadi salah satu dari pusat pembangunan modal Insan Negara. Kajian ini bertujuan melihat sejauh masa usaha APIUM dalam mentransformasikan pengajian tinggi aliran Islam bagi menjana pembangunan modal insan di Malaysia. Bagi mencapai objektif, kajian dilaksanakan melalui dua metode utama iaitu metode dokumentasi dan juga metode persejarahan. Kajian mendapati APIUM merupakan sebuah fakulti pengajian lengkap dengan matlamat melahirkan ulama, cendekiawan dan teknokrat Muslim yang cekap. Diharapkan modal insan yang telah dan bakal dilahirkan oleh institusi ini dapat memikul amanah dan tanggungjawab yang diberikan. APIUM juga mempunyai pelan strategik yang jelas bagi mencapai visi dan misi yang digariskan.