Analisis hadis mawdu’ dalam novel Perempuan Nan Bercinta karya Faisal Tehrani - Muhammad Nur Adzim Amran,; Ahamad Asmadi Sakat,; Latifah Abdul Majid, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Artikel ini dihasilkan untuk menganalisis hadith-hadihth mawduc yang terdapat dalam novel Perempuan Nan Bercinta karya Faisal Tehrani. Novel ini bertemakan feminisme, tetapi ia telah diharamkan oleh kerajaan Malaysia melalui Kementerian Dalam Negeri (KDN) kerana didakwa mengandungi unsur Syiah dan hadith palsu. Hadith-hadith dikenal pasti dan dianalisis menggunakan kaedah takhrij dan ilmu al-jarh wa al-tacdil berdasarkan beberapa pendapat para ulama. Hasil kajian menunjukkan bahawa daripada 40 hadith yang terdapat dalam novel tersebut, dua daripadanya berstatus mawduc. Hadith pertama tidak ditemui dalam mana-mana rujukan asli, manakala hadith kedua pula dihukumkan mawduc berdasarkan status para perawinya. Kewujudan hadith mawduc ini membuktikan bahawa dakwaan KDN adalah benar, dan pengharaman novel ini mempunyai kewajarannya.