Kerentanan Acanthamoeba spp. terhadap larutan disinfektan pelbagai guna kanta sentuh - Mohamed Kamel Abd Ghani,; Syamimi Omar,; Anisah Nordin,; Yusof Suboh,; Noraina Ab Rahim,; Wan Omar Abdullah,; Norazah Ahmad, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Acanthamoeba spp. adalah patogenik dan berpotensi menyebabkan kebutaan melalui penyakit yang dikenali sebagai keratitis Acanthamoeba (AK) khususnya dalam kalangan pemakai kanta sentuh. Kajian ini dijalankan untuk menilai kerentanan sista Acanthamoeba terhadap larutan disinfektan pelbagai guna kanta sentuh dengan menggunakan empat isolat Acanthamoeba iaitu dua isolat klinikal; HUKM 38, HKL 10 dan dua persekitaran; PBA 46 dan PBA 42. Lima jenis larutan disinfektan pelbagai guna; Complete®, Renu® fresh™, RevitaLens OcuTec®, Opti-Free® Express® dan Solo Care Aqua® telah diuji ke atas sista Acanthamoeba tersebut. Masa rendaman adalah berdasarkan masa yang disyorkan oleh pengeluar (4 jam dan 6 jam), 8 jam dan 24 jam. Setiap campuran sista dan larutan disinfektan kanta sentuh dipindahkan ke atas agar tanpa nutrien yang dilapisi Escherichia coli. Plat agar diperhatikan di bawah mikroskop songsang setiap hari sehingga hari ke-14 untuk melihat kehadiran trofozoit. Kelima-lima larutan disinfektan pelbagai guna kanta sentuh tidak efektif membunuh kesemua isolat sista Acanthamoeba yang diuji. Ini menunjukkan bahawa kebanyakan larutan disinfektan pelbagai guna kanta sentuh tidak mempunyai aktiviti anti-Acanthamoeba yang sangat diperlukan bagi mencegah jangkitan keratitis Acanthamoeba dalam kalangan pengguna kanta sentuh.