Mengurus keselamatan Malaysia: peranan program pembangunan kepimpinan dalam meningkatkan prestasi kerja pemimpin tentera - Azman Ismail; Noor Azmi Mohd Zainol; Nor Asiah Omar; Rohani Yusof (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2015)
Program pembangunan kepimpinan (PPK) dianggap sebagai satu isu yang strategik dalam bidang pembangunan dan pengurusan modal insan . Dalam konteks organisasi, kebanyakan majikan telah mengambil inisiatif untuk mengubah paradigma program latihan kepimpinan daripada pendekatan tradisional yang berasaskan kerja kepada pendekatan kontemporari yang berasaskan matlamat, budaya dan strategi organisasi. Tujuan kajian ini adalah untuk mengukur perhubungan di antara program pembangunan kepimpinan dan prestasi kerja pemimpin. Kaedah kaji selidik telah digunakan untuk menggumpul data daripada para pemimpin kor infantri di Malaysia. Keputusan pengujian hipotesis mengunakan model laluan Smart Partial Least Squares (SmartPLS) mengesahkan bahawa peranan jurulatih dan sokongan pengurusan berupaya bertindak sebagai pemboleh ubah peramal yang penting kepada prestasi kerja pemimpin tentera. Manakala, kandungan kursus tidak berupaya bertindak sebagai pemboleh ubah peramal yang penting kepada prestasi kerja pemimpin tentera di organisasi kajian.