Teknologi- maklumat- komunikasi dan falsafah : menggunakan transformasi sosio-digital. - Abdul Latif Samian (Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM, 2015)
Sains pengkomputeran bermula dengan masalah, makanya sains komputer pada asasnya adalah kegiatan menangani masalah. Oleh kerana itu, untuk menghasilkan ilmu sains komputer yang keislaman sifatnya perlu kepada Masalah- Akur-Shariah (MAS). Berdasarkan kepada pandangan kefalsafahan ini, proses kreativiti makro dirangkakan. Penyelesaian yang dicipta semestinya diawali dengan niat dan tingkah laku. Daripada proses makrokreatif inilah dapat kita hasilkan paradigma MAS yang menyeluruh. Daripada paradigma MAS pula proses inovasi, iaitu kepelbagaian proses kreativiti mikro menerusi ilmu matematik, dapat dikaji sebagai subset kepada proses kreatif makro. Dalam makalah ini ditunjukkan bahawa pada hakikatnya, tujuan utama menangani masalah teknologi-maklumat-komunikasi daripada perspektif falsafah Islam dan nilai kemelayuan, adalah transformasi niat dan tingkah laku para ahli sains supaya menuruti kehendak Tuhan sepenuhnya, dengan berpandukan kepada al-Qur’an dan Sunnah Rasulullah SAW.