Pengantar hak asasi manusia moden Dan hujah sangkalan ia bertentangan dengan Islam - Mohd Faizal Musa, (Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM, 2015)
Gagasan Hak Asasi Moden seperti yang terkandung dalam ‘The Universal Declaration of Human Rights 1948’ (UDHR 1948) sering dijadikan tebusan oleh relativis budaya dengan dua alasan. Pertama, UDHR 1948 tidak menepati selera dan syariat Islam. Kedua, UDHR 1948 adalah gejala atau produk Barat dan tidak sesuai dilaksanakan sepenuhnya di Timur. Makalah ini akan cuba menjawab salah satu hujah relativis budaya tersebut iaitu UDHR 1948 tersebut bertentangan dengan Islam. Inti pati makalah akan menjelaskan bagaimana ajaran Islam sejajar dengan gagasan Hak Asasi Moden seperti terserlah dalam UDHR 1948. Untuk mencapai tujuan itu, dengan menggunakan kerangka eklektik antara ‘verstehen und verständigung’ dan kesatuan dalam kerencaman (unity in plurality), pengalaman sukar dan kegemilangan sejarah lalu yang dihadapi oleh tamadun Islam di Timur dan peradaban Barat disorot secara mendalam. Di hujungnya satu kefahaman dan komunikasi yang jelas antara kedua-dua kutub pemikiran dapat disepadukan.