Perkembangan dan cabaran sektor perniagaan sebagai pemangkin pembangunan bandar kecil: kajian empirikal di Daerah Besut, Terengganu - Rosniza Aznie Che Rose,; Nurul Fatihah Jusoh,; Rosmiza, MZ; Lyndon, N.; Mokhtar, J. (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2015)
Bandar kecil berfungsi sebagai pusat perkhidmatan kepada masyarakat luar bandar yang memainkan peranan yang penting dalam pembangunan. Pertumbuhan sektor perniagaan yang semakin berkembang menyebabkan terjadinya perubahan pada rupa fizikal‚ struktur bandar dan cabaran kepada peniaga kecil. Kajian ini menganalisis trend perkembangan sektor perniagaan di tiga bandar kecil daerah Besut, iaitu Jerteh, Kampung Raja dan Kuala Besut. Sumber data primer adalah hasil soalselidik 200 orang peniaga berlesen. Hasil kajian mendapati ketiga-tiga bandar kecil ini berupaya mengagihkan barangan dan kemudahan perkhidmatan sosial asas kepada penduduk. Namun demikian, didapati pusat perniagaan utama kurang seimbang dari segi pembangunannya. Bagaimanapun, keadaan ini hanya berlaku di Kampung Raja dan beberapa kawasan lain yang terpencil. Oleh yang demikian, penstrukturan dan perancangan semula bandar kecil perlu dilakukan untuk membentuk sebuah bandar kecil yang aktif berfungsi dan mampu memberi perkhidmatan yang baik kepada kawasan tadahan di sekitarnya dengan memperkasakan lagi perancangan perniagaan.