Konsep cipta dalam Arjuna Wiwaha - Syarifah Wardah El Firdausy; Yusmilayati Yunos; Zubir Idris (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2015)
Arjuna Wiwaha adalah sebuah karya sastera klasik Jawa yang ditulis pada abad XI Masehi karya Mpu Kanwa. Secara keseluruhan Arjuna Wiwaha mengenai ajaran mencapai kesempurnaan hidup. Konsep cipta dalam Arjuna Wiwaha ini dianalisis menggunakan konsep falsafah Jawa yang berorientasi cara mencapai kesempurnaan hidup (ngudi kasampurnaan). Berbeza daripada falsafah Yunani, ajaran dalam falsafah Jawa tidaklah dipaparkan secara langsung dalam penuturan sistematis berdasarkan logika semata. Melainkan dijelaskan dalam bentuk cerita sastera yang mencakup keseluruhan hidup manusia Jawa berdasarkan cipta, rasa, dan karsa manusia. Cipta merujuk kepada struktur logika yang berupaya untuk memperoleh nilai kebenaran, rasa merujuk kepada struktur etika yang berupaya untuk memperoleh nilai keindahan, dan karsa merujuk pada struktur etika yang berupaya untuk memperoleh nilai kebaikan. Konsep cipta dalam Arjuna Wiwaha di bahagikan kepada empat bahagian iaitu keyakinan tentang Tuhan, keyakinan tentang diri, keyakinan tentang dunia, dan keyakinan tentang akhirat. Hasil kajian ini mendapati manusia akan mengetahui nilai kebenaran (cipta) yang diajarkan dalam Arjuna Wiwaha dengan memahami konsep gusti Allah orah sare (Allah tidak tidur), sangkan paran (dari mana dan akan ke mana segala sesuatu di dunia ini berasal dan berakhir), sapa ingsun (siapa saya atau siapa hakikat diri ini), aja dumeh (jangan sombong atau jangan sewenang-wenang), aja gampang kabujuk mring kumrincinge ringgit (jangan mudah terpujuk dengan godaan wayang atau dunia), urip iku mung mampir ngombe (hidup itu ibarat singgah untuk minum sahaja atau perlambangan hidup yang sangat singkat), dan sapa nandur bakal ngunduh (siapa yang menanam maka akan menuai hasil daripada apa yang ia perbuat).