Kencing Manis dan Diet: Beberapa Fakta Penting untuk Direnungi Bersama - Das S; Farihah Haji Suhaimi; Ho, Christopher CK; Ho, Siew Eng (Penerbit UKM, 2015)
Kencing manis (DM) adalah penyakit metabolik yang bercirikan hiperglisemia, di mana adanya gangguan dalam pengeluaran atau tindakan insulin atau gabungan kedua-duanya. Biasanya, terdapat beberapa faktor seperti faktor genetik, obesiti, gaya hidup tidak sihat, aterosklerosis dan juga tabiat pemakanan yang salah yang menyebabkan atau memburukkan DM. Biasanya, individu yang terlibat tidak mengambil berat tentang kesihatannya dan kesan daripada komplikasi DM ini boleh mendatangkan maut. Komplikasi DM melibatkan sistem kardiovaskular, otot, endokrin, buah pinggang dan sistem saraf di dalam badan. Rawatan komplikasi DM bukan sahaja mahal tetapi ia juga menjadi beban kepada keluarga yang terjejas. Kajian ini membincangkan cabaran yang dihadapi dalam menangani DM dengan mengambilkira diet dan tabiat pemakanan. Pengetahuan daripada pengambilan makanan yang betul juga boleh membantu memerangi komplikasi DM dan ini dapat menangani kadar kematian dan morbiditi