The relationship between spiritual and transformational leadership toward intention to stay: a study in a political environment. - Zaini Jamaludin; Zulkefli Aini (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Salah satu daripada sifat-sifat seseorang pemimpin yang sering mendapat perhatian para penyelidik ialah gaya kepimpinan. Keupayaan untuk mempengaruhi adalah intipati kepimpinan, dan seorang pemimpin yang berpengaruh mempunyai kesan yang tinggi terhadap kehidupan pengikutnya dan masa depan organisasi. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji hubungan antara gaya kepimpinan kerohanian dan kepimpinan transformasi terhadap hasrat pengikut untuk terus bersama-sama dengan organisasi yang dipimpin oleh pemimpin mereka. Persampelan kajian melibatkan para kepimpinan parti politik yang dipilih dalam proses pemilihan parti secara demokrasi oleh ahli-ahli parti. Sebanyak 357 set soal selidik telah dianalisis. Kajian mendapati walaupun kedua-dua gaya kepimpinan mempunyai hubungan yang signifikan, tetapi gaya kepimpinan kerohanian mempunyai pengaruh yang lebih besar terhadap hasrat pengikut untuk terus kekal dalam parti yang mereka dokongi berbanding dengan gaya kepimpinan transformasi.