Kemahiran psikologi dakwah kepada golongan remaja - Fariza Md. Sham, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Pelbagai permasalahan sosial yang melibatkan golongan remaja masa kini memerlukan proses pemulihan yang yang sesuai dengan psikologi dan minat remaja. Dalam dakwah, pendekatan psikologi dakwah merupakan salah satu pendekatan yang menjuruskan kepada pendekatan psikologi yang mengambil kira dari aspek minat dan kesesuaian dengan jiwa remaja. Oleh itu, para pendakwah memerlukan kemahiran psikologi dalam melaksanakan pendekatan psikologi dakwah. Kajian ini adalah berbentuk analisis kandungan. Hasil kajian mendapati antara kemahiran psikologi dakwah yang diperlukan ialah kemahiran komunikasi yang sesuai dengan tahap psikologi remaja, kemahiran memahami emosi remaja dan kemahiran merancang aktiviti dakwah mempunyai daya tarikan psikologi.