Isu, cabaran dan prospek aplikasi dan perlaksanaan Sistem Maklumat Geografi di Malaysia: satu pengamatan - Rosmadi Fauzi, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2015)
Sistem maklumat geografi atau lebih dikenali dengan akronim GIS (Geographic Information System) sedang mengalami pertumbuhan pesat dewasa ini. Ia juga menampakkan prospek dan implikasi yang menarik dan mencabar. Kertas ini meninjau perkembangan aplikasi dan perlaksanaan Sistem Maklumat Geografi di Malaysia dengan penekanan khusus kepada isu dan cabaran yang dihadapi. Antara isu dan cabaran perlaksanaan yang diserlahkan ialah kelemahan dalam mengenalpasti dan membezakan keperluan pihak pembuat dasar, pelaksana dan pengurus sebagai pengguna GIS; kelemahan dalam mengenalpasti kesesuaian dan kemampuan aplikasi GIS yang diperlukan; kelemahan dalam menaksir kos keseluruhan aplikasi GIS; kelemahan dalam menjalankan kajian rintis perlaksanaan GIS; pergantungan kepada kakitangan EDP konvensional yang kurang kepakaran GIS; dan kelemahan dalam menyenggara pemindahan teknologi GIS menerusi latihan teknikal yang berterusan. .Rumusannya, pelbagai pihak dan agensi di peringkat persekutuan dan negeri haruslah berganding bahu dalam memperkasakan GIS supaya perlaksanaannya dapat dilaksanakan secara komprehensif di Malaysia.