Functional Status of Post Stroke Survivors - BALA KRISHNIAN M.,; LEONG, JWS.; LYE, MS.; JOHAR MJ.,; ISMAIL MS., (Penerbit UKM, 2015)
Ketidakupayaan di kalangan pesakit strok mempengaruhi aktiviti kehidupan harian mereka. Tujuan terapi pemulihan adalah untuk membantu mangsa-mangsa strok untuk mendapatkan kembali keupayaan berfungsi. Kajian ini bertujuan untuk menentukan hubungan antara tempoh masa strok dengan status keupayaan berfungsi dalam kalangan pesakit strok di salah sebuah hospital pengajaran di Kuala Lumpur. Satu kajian keratan rentas dijalankan, melibatkan 109 orang pesakit strok yang menghadiri Klinik Pemulihan dalam tempoh masa empat bulan. Data mengenai tempoh masa strok diambil daripada rekod pesakit manakala keupayaan berfungsi dinilai melalui Indeks Barthel Diubahsuai (MBI). Keputusan menunjukkan min umur pesakit adalah 61 tahun (SD = 13,86, julat: 22-87 tahun), dengan 118 lelaki dan 81 pesakit wanita yang mempunyai tempoh masa dengan median 12 bulan selepas strok (julat: 1-79 bulan). Prevalens 123 (63.1%) daripada mangsa strok didapati tidak bergantung dalam aktiviti kehidupan harian mereka. Ujian Chi-kuasa dua menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan di antara tempoh masa strok dengan tahap kebergantungan berfungsi, χ2(2, n = 195) = 6,455, p <0.05, phi = 0,182. Pesakit dalam tempoh masa strok daripada 13-24 bulan adalah lebih berdikari (52.1) daripada ≤12 bulan dan ≥ 24 bulan.