Rakyat British (Boc) dan Legasi Kolonial British di Malaysia - Low, Choo Chin (Penerbit UKM, 2014)
Persoalan “British Overseas Citizen” (BOC) menjadi isu utama Kementerian Dalam Negeri pada 2014 apabila warganegara Malaysia yang gagal mendapatkan kewarganegaraan British tidak diterima semula oleh kerajaan Malaysia. Status BOC merupakan kesan daripada proses dekolonisasi British yang membenarkan penduduk di bekas tanah jajahan mengekalkan kewarganegaraan kuasa kolonial. Namun, pintu kewarganegaraan British ditutup secara perlahan-lahan kepada penduduk di bekas tanah jajahan mulai 1960-an untuk menghalang mereka daripada menuntut hak kerakyatan penuh di UK. Dengan pindaan 2002 kepada Akta Kewarganegaraan British (BNA) 1981, ramai BOC Malaysia mendapati mereka tidak lagi layak memohon kewarganegaraan British walaupun telah melepaskan status kewarganegaraan Malaysia. Artikel ini mencadangkan bahawa status BOC Malaysia yang tidak bernegara berpunca daripada perubahan dalam sistem kewarganegaraan British dan bukannya disebabkan oleh dasar kerakyatan Malaysia yang eksklusif.