Sikap pembelajaran terhadap pencapaian kursus Fardhu Ain dalam kalangan Mualaf Cina di Jabatan Agama Islam daerah Kajang - Syarul Azman Shaharuddin,; Razaleigh Muhamat @ Kawangit, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Kajian ini bertujuan untuk melihat profil sikap pembelajaran dengan pencapaian kursus Fardhu Ain dalam kalangan Mualaf Cina di Jabatan Agama Islam Daerah Kajang. Seramai 80 daripada 473 orang Mualaf Cina telah terlibat dalam kajian ini. Statistik deskriptif menggunakan peratusan, min dan sisihan piawai digunakan untuk analisis taburan. Ujian t digunakan untuk melihat perbezaan manakala kolerasi Pearson untuk melihat hubungan antara pemboleh ubah sikap pembelajaran dengan pencapaian kursus Fardhu Ain. Hasil kajian mendapati Mualaf yang menjadi responden kajian ini mempunyai sikap pembelajaran yang tinggi, mereka secara keseluruhannya mencapai keputusan yang baik dalam kursus Fardhu Ain, tidak terdapat perbezaan yang signifikan sikap pembelajaran berdasarkan gender dan kajian ini juga mendapati tidak terdapat hubungan yang signifikan antara sikap pembelajaran dengan pencapaian kursus Fardhu Ain.