Perkembangan dan masalah pembelajaran al-Quran dalam program j-QAF di Malaysia - Daud Ismail,; Wan Mohd Khairul Firdaus Wan Khairuldin,; Mahadi Mohammad, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Malaysia telah berusaha keras mewujudkan budaya al-Quran dalam sistem pendidikan.Usaha ini terbukti dengan pengenalan satu program yang mengenengahkan ilmu al-Quran sebagai asas dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Program tersebut dinamakan sebagai program j-QAF dan diperkenalkan di sekolah-sekolah rendah kebangsaan seluruh Malaysia. Program j-QAF mula dilaksanakan pada tahun 2005 dengan harapan membina masyarakat bertamadun dan global berpaksikan ilmu-ilmu al-Quran.Tujuan kertas ini adalah untuk menilai sejauh mana keberkesanan program j-QAF dalam mencapai objektif utama pelaksanaannya di Malaysia.