Pelaksanaan program pengurusan kualiti - Rozhan Othman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2001)
Ramai tokoh dan guru kualiti yang menjanjikan pembaikan danpada penggunaan teknik-teknik serta pendekatan pengurusan kualiti. Namun demikian, hasil pelbagai kajian empirik menunjukkan pelaksanaan berbagai-bagai program kualiti gagal menghasilkan natijah-natijah yang dijanjikan. Ini sedikit sebanyak telah menimbulkan keraguan dan sikap sinis terhadap program-program kualiti. Kertas ini mengemukakan beberapa isu pengurusan dalam pelaksanaan pengurusan kualiti. Penulis berpandangan bahawa pelaksanaan program kualiti seharusnya dilihat sebagaz proses mengurus perubahan yang melibatkan berbagai-bagai aspek organisasi termasuklah budaya dan orientasi organisasi, reka bentuk organtsasi, serta aspek-aspek amalan pengurusan sumber manusia.Kejayaan program yang dilaksanakan banyak bergantung kepada konteks organisasi. Teori-teori dan model-model yang digunakan oleh tokoh-tokoh dan perunding kualiti lazimnya kurang memberi perhatian kepada aspek-aspek tni. Kertas ini membawa beberapa isu pengurusan dengan harapan ia dapat membolehkan kita membina satu perspektif yang lebih menyeluruh.