Apa Hebatnya Program Transformasi Kerajaan? - Maizatul Haizan Mahbob,; Wan Idros Wan Sulaiman, (Universiti Kebangsaan Malaysian, 2014)
Program Transformasi Kerajaan (GTP) ialah satu program yang menekankan hasil kerja yang tinggi oleh kakitangan awam supaya rakyat mendapat kepuasan daripada perkhidmatan yang diberikan. Untuk meningkatkan kepuasan tersebut, transformasi secara besar-besaran dan berperingkat telah dilakukan ke atas beberapa sektor perkhidmatan seperti keselamatan, pendidikan, infrastruktur, dan pengangkutan awam dan kemudian dikembangkan kepada sektor perkhidmatan yang lain. Peningkatan kos sara hidup juga cuba dikawal oleh kerajaan melalui bantuan dalam bentuk baucar tunai, kad diskaun dan beberapa pemberian subsidi melalui produk 1Malaysia. Kehebatan GTP dilihat dari segi pelaksanaan, impak dan penerimaan. Dari segi pelaksanaan, penekanan ke atas hasil kerja yang tinggi ke atas kakitangan awam yang diukur melalui Indeks Prestasi Utama (KPI) telah mendorong kepada keberhasilan kerja dalam tempoh yang pantas. Bagaimanapun dari segi impaknya, tidak begitu dirasai oleh rakyat khususnya usaha kerajaan dalam membanteras jenayah dan rasuah. Ini menyebabkan penerimaan rakyat ke atas GTP adalah bersifat sederhana. Hasil survei mendapati, 51 peratus daripada responden menerima GTP secara sederhana, 36 peratus menerimanya pada tahap tinggi, manakala 13 peratus lagi menerimanya pada tahap rendah. Ini bermakna kerajaan perlu mempertingkatkan lagi keberkesanan pelaksanaan GTP supaya sebahagian besar responden (64%) yang menerimanya pada tahap rendah dan sederhana dapat merasai kehebatan GTP seperti yang diuar-uarkan.