Motif penglibatan sukarelawan sukan Institusi Pengajian Tinggi terhadap tahap kepuasan diri - Tajul Arifin Muhamad,; Aishah Nadirah Mohd Alauddin, (penerbit ukm, 2013)
Kajian ini bertujuan untuk menyelidik motif yang mempengaruhi penglibatan sukarelawan sukan institusi pengajian tinggi. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenal pasti motif utama yang menyumbang kepada tahap kepuasan diri sukarelawan. Seramai 60 orang sukarelawan bagi Sukan Institusi Pengajian Tinggi (SUKIPT 2012) yang terdiri daripada 26 lelaki dan 34 perempuan dalam kalangan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), berumur dalam lingkungan 18 hingga 25 tahun telah dijadikan responden utama dalam penyelidikan ini. Bagi tujuan kajian ini, soal selidik yang diubah suai daripada Volunteer Function Inventory (VFI) oleh Clary et al. diguna pakai bagi menguji motif individu untuk menjadi sukarelawan melalui pendekatan Teori Fungsi. Hasil kajian menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan antara sukarelawan lelaki dan perempuan dari segi penglibatan yang bermotifkan nilai (t = 2.06, p < 0.05), dan pemahaman (t = 2.24, p < 0.05). Seterusnya, dapatan kajian ini menunjukkan bahawa motif kerjaya, sosial, nilai, pemahaman, peningkatan dan perlindungan merupakan faktor yang menyumbang kepada tahap kepuasan sukarelawan. Aspek nilai (values) didapati merupakan faktor motivasi utama yang paling menyumbang kepada tahap kepuasan sukarelawan (t = 2.73, p < 0.05). Dapatan kajian ini bermanfaat dalam meningkatkan pemahaman terhadap tahap motivasi sukarelawan.