Potensi dan prospek pelbagaian serantau kes rantau ASEAN - Ismail Ibrahim; Kamaruddin Sharif (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 1994)
Kajian ini cuba mengenalpasti sama ada terdapat asas untuk pelbagaian antarabangsa di kalangan pasaran saham rantau ASEAN. Untuk menikmati faedah pelbagaian serantau hubungan di antara pasaran-pasaran ini, yang diukur melalul koefislen korelasi mestilah tidak bersifat positif sempurna dan agak stabil mengikut masa. Sungguhpun koefislen korelasi antara pasaran-pasaran ini menunjukkan terdapat asas untuk mencapai faedah pelbagaian, namun hubungannya tidaklah stabil yang memberi implikasi bahawa pergerakan harga masa depan pasaran-pasaran ini tidak mungkin dapat diramalkan.