Kesan kegawatan ekonomi ke atas perniagaan kecil: penemuan dalam perniagaan francais - Mohd. Hizam Hanafiah,; Zafir Mohamed Makhbul, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2008)
Satu kajian telah dijalankan terhadap 189 usahawan francais di Malaysia untuk mengetahui isu utama yang dihadapi sepanjang kegawatan ekonomi 1997- 1998. Daripada 14 jenis perniagaan yang dikaji, kertas ini melihat sama ada perniagaan francais turut terjejas dengan kegawatan ekonomi, bantuan francaisor semasa era kegawatan, masalah-masalah utama yang dihadapi dan perbezaan mengikut latar belakang usahawan. Hasil kajian mendapati perniagaan francais turut mengalami kesan kegawatan ekonomi tetapi francaisor masih membantu usahawan francais dalam mengharunginya. Kajian ini mendapati usahawan yang menggunakan sistem francais tempatan lebih menghadapi masalah semasa era kegawatan berbanding usahawan yang menggunakan sistem luar negeri. Selain itu, kajian mendapati faktor tahap pendidikan usahawan dan latar belakang pengurusan sebelum menyertai perniagaan francais memberi kesan ke atas tanggapan dan penilaian usahawan mengenai masalah perniagaan yang sedang dihadapi.