Kesan perbelanjaan kerajaan ke atas penggunaan isi rumah: data panel negara-negara Islam - Nor Asmat Ismail, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2008)
Kajian kesan perbelanjaan kerajaan ke atas penggunaan isi rumah telah banyak dijalankan tetapi kebanyakan kajian lepas menggunakan data siri masa sesebuah negara untuk melihat pengmh tersebut. Kajian ini menggunakan data panel dan kaedah penganggaran panel, iaitu Generalized Method of Moment (GMM) yang rnengarnbil kira masalah keserentakan dan heterogeiniti sampel. Sampel kajian terdiri daripada 14 buah negara Islam yang rnenjalankan belanjawan defisit yang berterusan dan mernpunyai hutang kerajaan yang tinggi, iaitu melebihi 40 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sesebuah negara. Keputusan kajian menunjukkan bahawa perbelanjaan kerajaan merupakan penggenap kepada penggunaan isi rumah.