Laluan pengembangan pelaburan di Malaysia 1970-1998 - Rizaudin Sahlan,; Abu Sufian Abu Bakar,; Abdul Rahim Anuar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2000)
Ide Laluan Pengembangan Pelaburan [LDP] telah diperkenalkan oleh Dunning pada talum 1979. Hipofesis IDP menyatakan bahawa terdapat hubungan Glllara tingkat pembcUlgunan sesebuah negara (diproksikan oleh Keluaran Negara Kasar per kapita) dengan kedudukan pelaburan antarabangsanya (stok pelaburan langsung asing (PDf) bersih, iaitu FDI keillar dito/ak FDI l1lasuk). Artikel ini adalah bertujuan untuk menguji ide IDP ini bagi kes Malaysia. Hllbrmgan antara pelaburan dengan pembangunan ini akan dilihat berasaskan kajian empirikal bagi tempoh 1970-1998. Tujuannya ialah untuk menentukan sama ada PDf di Malaysia menepati jangkaan seperti apa yang disarankan dalam teorem IDP. Analisis regresi menunjukkan bahawa FDI di Malaysia memasuki tahap I dan tahap 2 daripada 5 tahap paradigma IDP dan dapatan ini menyokong paradigma IDP di Malaysia.