Cinta Sufi dan Dakwah Ramlee Awang Mursyid: pengaruhnya terhadap pembaca. - Halimah Mohamed Ali (Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM, 2014)
Esei ini adalah suatu bacaan ke atas novel Ramlee Awang Mursyid Cinta Sufi yang diterbitkan pada 2010. Ia adalah analisis bagaimana penulis berdakwah melalui sastera dan mempengaruhi peminatnya dengan hasil karya yang ditulis oleh beliau. Cinta Sufi dipilih khususnya kerana terdapat unsur-unsur dakwah yang ketara dan jelas didalamnya. Dakwah secara amnya ialah suatu perbuatan yang dilakukan oleh mana-mana individu untuk menyebarkan ilmu agama. Esei ini membincangkan bagaimana dakwah itu disampaikan. Tidak ketinggalan kesan dakwah melalui teks ini ke atas para pembaca juga dinilai dalam analisis ini. Esei ini menyimpulkan bahawa dakwah Ramlee Awang Mursyid melalui tulisannya membawa kesan yang positif ke atas pembaca-pembaca beliau.