Persepsi penduduk Shah Alam terhadap dasar pengangkutan dan kesediaan mengguna pengangkutan mampan - Na’asah Nasrudin,; Katiman Rostam,; Rosniza Aznie Che Rose, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2014)
Artikel ini memeriksa bagaimana dasar pengangkutan dapat mempengaruhi tingkah laku perjalanan bagi penggunaan pengangkutan mampan dan kesediaan penduduk bandar untuk mengurangkan penggunaan kereta. Kaji selidik dijalankan di sekitar Shah Alam, Selangor dan sebanyak 384 pengguna jalan raya yang mewakili 36 seksyen telah dipilih secara rawak berkadar sebagai sampel kajian. Hasil kajian mendapati, majoriti responden menyatakan bahawa kenaikan harga petrol dan tol menjadi faktor utama untuk mengurangkan penggunaan kereta, dan penyediaan lebih banyak pengangkutan awam akan menggalakkan mereka untuk bertukar menggunakan pengangkutan awam. Keputusan ujian Khi-kuasa dua menunjukkan bahawa kesediaan responden untuk menggunakan pengangkutan awam mempunyai hubungan yang signifikan dengan kekerapan memandu kereta. Tahap kesediaan untuk menggunakan pengangkutan awam adalah lebih rendah apabila pengguna lebih kerap menggunakan kereta. Hasil kajian juga menunjukkan bahawa majoriti daripada pengguna tidak bersedia untuk mempertimbangkan penggunaan basikal dan berjalan kaki sebagai alternatif kepada memandu kereta.