Tepak sirih: budaya dan seni Melayu - Ros Mahwati Ahmad Zakaria,; Nik Hassan Shuhaimi Nik Abd. Rahman,; Zuliskandar Ramli ,; Norlelawaty Haron,; Mohd Rohaizat Abdul Wahab, (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, UKM, Bangi, 2014)
Tepak sirih merupakan salah satu peralatan yang bukan sahaja cantik malah penting dalam kehidupan dan adat resam masyarakat Melayu. Ia merupakan satu objek budaya yang semakin lupus ditelan zaman dan pemakaiannya di majlis¬majlis atau upacara rasmi dipandang remeh sebagai pembuka majlis. Hakikatnya tepak sirih telah diletakkan oleh masyarakat Melayu di zaman dahulu sebagai barangan pusaka dan warisan yang bukan sahaja penting kepada inidividu malah kepada masyarakat Melayu. Dari istana sehingga ke rumah rakyat jelata ia dianggap sebagai satu kemestian yang mencerminkan kemesraan, kesopanan dan susun lapis masyarakat Melayu dalam menjalani kehidupan harian mereka. Ketelitian dan kehalusan seni pembuatan bekas tepak sirih mencerminkan status yang dimiliki oleh objek budaya ini.