Persalinan rasmi Orang Besar Empat YTM Tunku Panglima Kedah Dato' Seri Diraja Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz - Haziyah Hussin (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, UKM, Bangi, 2014)

(untitled)
Pada asasnya Persalinan Rasmi Yang Teramat Mulia Tungku Panglima Besar Kedah: Dato' Seri Di Raja Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz telah direka khas sempena Majlis Pertabalan Yang di-Pertuan Agong yang ke-14, Al Sultan Almu 'tasimu Billahi Muhibbudin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu 'adzam Shah. Persalinan pakaian Tunku Puteri yang dihasilkan telah mendapat inspirasi dariPada persalinan Aceh (khususnya kain dagang luar) dan Baju Belah Terengganu (bahagian tertentu pakaian). Walau bagaimanapun, persalinan ini telah diolah semula supaya bersesuaian dengan persalinan untuk peradaban pakaian Orang Besar Empat. Antara adaptasi yang dihasilkan untuk pakaian adat ini ialah, baju, kain, samping dan aksesori.