Strategi wacana teks akademik sains dan teknologi - Idris Aman,; Norsimah Mat Awal,; Mohammad Fadzeli Jaafar, (Penerbit UKM, 2014)
Pewacanaan ilmu merupakan hasil tindakan yang strategik dan unik. Dikatakan strategik dan unik kerana wacana yang dihasilkan memperkatakan bidang ilmu tertentu, dengan cara tertentu serta untuk kelompok sasaran yang tertentu. Pewacanaan ilmu juga merupakan sebahagian proses komunikasi antara penutur/penulis sebagai penghasil wacana dengan pendengar/pembaca sebagai sasaran. Makalah ini menganalisisdan meneroka strategi wacana akademik bidang sains dan teknologi (S&T) yang ditulis di dalam bahasa kebangsaan, iaitu bahasa Melayu berasaskan gelagatnya di dalam jurnal berimpak tinggi dan terindeks. Kajian dibataskan kepada bahagian pengenalan sahaja. Unit pengenalan penulisan merupakan bahagian yang amat penting. Pada bahagian pengenalanlah penulis meletakkan landasan dan hala tuju penulisannya. Strategi pengenalan wacana akademik S&T dianalisis daripada dua dimensi, iaitu sifat kewacanaan dan ciri tekstual. Analisis kewacanaan menafsir sifat bahagian pengenalan dari segi intertekstualiti dan kandungannya. Analisis dimensi tekstual pula menghuraikan pemanfaatan ciri tekstual wacana, iaitu jenis proses dalam klausa, jenis penerang awal ayat, jenis ayat, dan jenis tema. Daripada analisis tersebut dikenalpasti strategi pengenalan wacana S&T, iaitu memuatkan penerangan isu dan tujuan kajian, lebih memanfaatkan suara pihak lain secara parafrasa kaku, menggembleng frasa penerang awal ayat jenis situasi dan sudut pandangan, mengutamakan penggunaan kata proses lakuan dalam pembinaan ayat, banyak memanfaatkan ayat sederhana, serta mementingkan ayat bertema luar biasa. Pengenalpastian dan penjelasan strategi wacana akademik S&T memberi pencerahan kepada ahli akademik S&T, sekaligus berpotensi mempertingkat penulisan bidang ini dalam jurnal berimpak tinggi dalam bahasa kebangsaan, selain memperkasa bahasa tersebut sebagai bahasa ilmu S&T serta bermanfaat kepada penuntut tempatan.