Pemikiran kritis rahmatullah al-Kairanawi dalam Religionswissenschaft - Wan Haslan Khairuddin; Indriaty Ismail; Jaffary Awang (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Religionswissenschaft atau The Science of Comparative Religion iaitu Sains Perbandingan Agama merupakan bidang ilmu cetusan ulama dan masyarakat Islam. Fakta ini bukanlah sesuatu yang asing kerana al-Quran dan al-Sunnah merupakan pencetusnya. Tradisi dan legasi al-Quran dan al-Sunnah dalam mendedahkan kecelaruan agama-agama selain Islam dikembang dan diteruskan oleh para ulama dan cendekiawan Islam. Antara karya Religionswissenschaft terbaik yang memberi impak besar khususnya dalam dialog dan debat Islam-Kristian masa kini ialah kitab Izhar al-Haqq, karangan Syeikh Rahmatullah al-Kairanawi (m. 1308H). Artikel ini akan menumpukan perbincangan dan pendekatan kritis Syeikh Rahmatullah al-Kairanawi melalui karyanya Izhar al-Haqq; kritikan beliau terhadap Bible; dan perbincangan beliau terhadap doktrin Triniti Kristian. Metodologi yang diguna pakai dalam kajian ini ialah analisis kandungan dan perbandingan kepercayaan. Akhirnya, artikel ini merumuskan pendekatan kritis Syeikh Rahmatullah al-Kairanawi dalam mendedahkan kontradiksi dan kecelaruan yang terdapat dalam agama Kristian khususnya Bible adalah sesuatu yang unik dalam disiplin Religionswissenschaft.