Strategi menangani ketagihan penggunaan facebook dalam kalangan pelajar Sekolah Menengah:satu kajian kes - Mohammad Aziz Shah Mohamed Arip; Irna Abd Latif; Wan Rosni Wan Mamat; Siti Noratikah Abd Razak; Juwita Sayang Abd Rahim (Pusat Perkembangan Pelajar ,U.K.M, 2013)

(untitled)
Kajian kualitatif ini bertujuan mengkaji dan mengenalpasti faktor, kesan dan strategi menangani ketagihan penggunaan facebook dalam kalangan pelajar sekolah menengah. Responden kajian ialah kajian kes terhadap 12 pelajar sekolah menengah harian di negeri Perak yang dikenalpasti mengalami ketagihan dalam penggunaan facebook melalui pengakuan semasa peringkat awal temubual. Dapatan kajian mendapati faktor- faktor ketagihan penggunaan facebook terdiri daripada pelbagai aspek dalaman dan luaran din i pelajar. Kesan ketagihan penggunaan facebook pula keseluruhannya mendatangkan pelbagai kesan negatif kepada pelajar. Seterusnya, dapatan kajian juga mengemukakan beberapa strategi bagi diaplikasi oleh pelajar sendiri dan cadangan kepada pihak tertentu dalam menangani permasalahan ketagihan penggunaan facebook dalam kalangan pelajar sekolah menengah.