Prasangka Ummahat al-Mukminin terhadap Sayyidatuna Safiyyah binti Huyayy, ketabahan hatinya dan nasihat Rasulullah SAW - Yusri Mohamad Ramli; Idris Zakaria; Suhaila Sharil (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Konflik dalam perkahwinan terutamanya akibat amalan poligami sering menjadi suatu alasan bagi sesetengah pihak sama ada lelaki untuk tidak berlaku adil atau perempuan untuk menentang dan tidak berbaik-baik dengan madunya. Begitu juga dengan kes perkahwinan yang melibatkan keturunan, kaum atau budaya yang berbeza. Artikel ini cuba meneliti pandangan isteri-isteri Nabi SAW terhadap Ummul Mukminin Sayyidatuna Safiyyah binti Huyayy r.a., salah seorang daripada isteri Baginda SAW, respons, kesabaran dan ketabahan hatinya serta nasihat Rasulullah SAW kepada rasa cemburu dan syak wasangka para isterinya terhadap isterinya yang berketurunan Yahudi itu. Dapatan kajian berdasarkan analisis kepustakaan dan dokumentasi pensejarahan ini diharap menjadi panduan kepada masyarakat dalam menghadapi konflik alam perkahwinan dan dapat membantu secara khusus kepada mereka yang mengamalkan poligami dan juga kahwin campur.