Cabaran wanita saudara baru bekerjaya di Daerah Sabak Bernam - Anuar Puteh,; Abd. Ghafar Hj.Don,; Badlihisham Mohd. Nasir,; Razaleigh Muhamat,; Muhamad Faisal Ashaari,; Zarinah Sezali, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Bekerjaya bagi seseorang wanita sangat mencabar kerana ia terpaksa memikul tanggungjawab yang sama berat di tempat kerja dan juga di rumah. Cabaran ini disebabkan sifat semula jadi wanita itu yang lemah tetapi bebani oleh pelbagai tanggungjawab berbanding dengan lelaki yang dikurniakan sifat semula jadi yang kuat. Cabaran menjadi bertambah besar bagi wanita saudara baru kerana ia bukan sahaja memenuhi tuntutan kehidupannya sebagai seorang manusia yang memerlukannya untuk bekerjaya, tetapi ia juga turut memikul tanggungjawab untuk mempertahankan akidahnya. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti cabaran wanita di kalangan saudara baru yang bekerjaya di Daerah Sabak Bernam untuk meningkatkan kefahaman mereka tentang Islam. Kajian ini mendapatkan data menerusi metode temuramah dan soal selidik. Kajian mendapati bahawa cabaran utama kepada mereka ialah cabaran bidang pekerjaan yang kurang sesuai dengan tuntutan Islam, majikan, rakan sekerja dan sebagainya. Namun sebilangan besar daripada mereka tidak menghadapi masalah atau cabaran yang negatif sebaliknya pemelukan Islam tersebut tidak menjadi isu besar terhadap aspek kerjaya mereka.