Kefahaman terhadap kedudukan wanita bekerjaya menurut Islam - Adawiyah Ismail,; Salasiah Hanin Hamjah, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kefahaman mengenai kerjaya menurut Islam dalam kalangan wanita amat penting bagi memastikan peranan hakiki mereka di dalam rumah tangga tidak diabaikan. Sebahagian wanita bekerjaya menjadikan kerjaya sebagai keutamaan dan menjadikannya sebagai faktor untuk mereka lebih bersosial tanpa menghiraukan keperluan keluarga sehingga melanggari batas-batas yang ditentukan oleh Islam. Artikel ini akan menjelaskan konsep bekerjaya menurut Islam, wanita bekerjaya menurut Islam dan syarat-syarat yang digariskan oleh Islam. Analisis dokumen berdasarkan bahan-bahan bercetak dipilih untuk menghasilkan artikel ini. Diharapkan hasil kajian ini memberi manfaat kepada semua pihak yang berkepentingan bagi mendapatkan kefahaman dan penjelasan mengenai kedudukan wanita bekerjaya menurut Islam.