Impak pembangunan industri petroleum terhadap kesejahteraan hidup penduduk setempat di Paka, Terengganu - Er, A.C.; Siti, Syahidah; Habibah, S.A.; Hamzah, J. (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Industri minyak dan gas telah menjadi pemangkin kepada proses perubahan dan pembangunan di kawasan Paka, Kertih dan Kemaman yang secara langsung mempengaruhi kesejahteraan komuniti tempatan. Artikel ini bertujuan untuk mengenal pasti impak industri petroleum ke atas komuniti tempatan di Paka, Terengganu dalam tiga aspek utama, iaitu ekonomi, alam sekitar dan sosial. Kajian mendapati wujudnya hubungan yang signifikan antara peranan kerajaan dan pembangunan infrastruktur dalam meningkatkan kesejahteraan hidup komuniti tempatan. Hubungan yang signifikan antara komuniti dan pembangunan infrastruktur di Paka telah membuka ruang kepada masyarakat meningkatkan taraf ekonomi mereka. Walau bagaimanapun, hubungan songsang antara keprihatinan pihak industri dan masalah alam sekitar tidak menghalang pihak industri melakukan pelbagai tanggungjawab sosial seperti memberi bantuan kepada nelayan, program penanaman semula hutan bakau dan sebagainya telah membantu mengurangkan masalah alam sekitar. Dalam konteks ini, hubungan yang signifikan antara pembangunan dan impak negatif, mempengaruhi tahap kesejahteraan komuniti. Justeru, pihak-pihak berkepentingan sewajarnya mengambil daya usaha untuk menangani impak-impak negatif ini ke arah melahirkan satu bentuk pembangunan yang bersifat lestari.