Kriteria pengambilan dan pemilihan graduan dari perspektif pengurusan sumber manusia - Zafir Mohd Makhbul,; Ishak Yusoff,; Abd Hair Awang, (Pusat Perkembangan Pelajar ,U.K.M, 2012)
Pengambilan dan pemilihan sumber manusia oleh pihak pengurusan sumber manusia adalah amat mencabar kerana pemilihan sumber manusia berkualiti menyokong matlamat organisasi. Fungsi ini lebih ketara cabarannya apabila terdapat ramai calon yang berkelayakan memohon sesuatu kekosongan jawatan. Pelbagai kriteria ditetapkan oleh majikan dalam memastikan pekerja yang dipilih adalah yang terbaik dan bertepatan dengan sesuatu jawatan. Kajian terhadap kriteria yang ditetapkan oleh majikan masa kini adalah amat bersesuaian untuk dijadikan panduan berguna dalam menentukan kebolehpasaran graduan. Kaedah pengumpulan data kajian ini adalah melalui borang soal selidik yang diedarkan menerusi pos kepada majikan sektor swasta yang diwakili oleh Pengurus Surnber Manusia atau Pengurus Atasan. Pengagihan soal selidik ini dilakukan dengan menggunakan kaedah pensampelan mudah (convenience sampling method). Sebanyak 534 responden telah memberikan maklumbalas daripada 2000 soal selidik yang telah diposkan. Penemuan kajian menunjukkan bahawa faktor keperibadian dan ketrampilan serta keyakinan din i graduan menjadi pilihan utama majikan. Keyakinan din i disusuli dengan kemahiran berkomunikasi yang berkesan merupalcan satu kelebihan graduan menjadi pilihan utama majikan.