Pengekalan tanah sawah sebagai kawasan pertanian berterusan - Muhammad Yasar,; Chamhuri Siwar,; Shaharudin Idrus, (Environmental Management Society, Malaysia, 2011)
Diskriminasi keutamaan guna tanah yang berasaskan ‘land rent ratio’ tertinggi menyebabkan saiz tanah sawah semakin berkurangan semenjak dekad terakhir ini. Ia bukan hanya sekadar mengancam keselamatan sumber bekalan makanan negara tetapi juga pelbagai fungsi tanah sawah lainnya yang meliputi aspek produksi, aspek konservasi, serta aspek sosial budaya. Terhadnya sumber tanah yang sesuai untuk pertanian, sumber kewangan, dan inovasi teknologi menjadikan keupayaan intensifikasi dan ekstensifikasi dalam pembangunan pertanian tergendala. Kertas ini menerangkan pentingnya pengekalan tanah sawah sebagai kawasan pertanian berterusan untuk menjamin matlamat mampu diri,sekuriti, dan sumber makanan dalam negara.