Cadangan penyetempatan pengagihan zakat di Malaysia: adakah Amil sudah bersedia? - Hairunnizam Wahid; Sanep Ahmad; Radiah Abdul Kader (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Isu pengagihan zakat masih lagi relevan dibincangkan di masa kini. Walaupun jumlah kutipan zakat menunjukkan peningkatan yang besar setiap tahun, namun pencarian kaedah pengagihan zakat yang efisien dan cekap masih lagi menjadi perbahasan oleh institusi zakat. Kaedah penyetempatan (localization) pengagihan zakat merupakan salah satu cadangan alternatif penyelesaian kepada isu pengagihan zakat. Namun kejayaan pelaksanaan kaedah ini amat memerlukan kepada keupayaan, latar belakang serta kebolehan amil untuk memikul tanggungjawab ini untuk melaksanakannya. Kajian ini menunjukkan amil sebenarnya sudah bersedia melaksanakan konsep ini namun pihak institusi zakat perlu mempertingkatkan lagi kualiti amil daripada pelbagai aspek agar konsep ini benar-benar dapat dilaksanakan dengan cekap dan profesional. Beberapa cadangan konsep amil profesional juga akan dibincangkan dalam kajian ini.