Kajian perbandingan strategi pembuatan antara pendekatan Jepun dan Barat: satu tinjauan - Mohd Nizam Ab Rahman; Chan, Kien Ho; Rahim Jamian; Norhidayah Fathirah Ramli; Neo, Ming Cherng (Fakulti Kejuruteraan ,UKM,Bangi., 2012)
Negara Jepun dan Barat menyumbang kepada strategi pembuatan yang berbeza-beza berdasarkan keunikan amalan dan budaya masing-masing. Matlamat kajian ini adalah untuk mengenalpasti dan membanding pendekatan daripada Jepun dan Barat ke arah strategi-strategi pembuatan yang boleh memberi implikasi penting terhadap amalan dan prestasi pembuatan. Faktor-faktor perbandingan dalam kajian ini merangkumi strategi pembuatan, teras, fokus, kaedah pengeluaran, talian pengeluaran, operasi, peralatan, tenaga kerja, kualiti, falsafah organisasi, strategi perniagaan, penambahbaikan, dan matlamat keseluruhan. Perbandingan juga dibuat dari segi budaya, individu, organisasi, pengurusan, dan prestasi pencapaian. Mengadun kelebihan antara pendekatan Jepun dan Barat adalah mencabar. Namun sekiranya berjaya, ia dapat menambahbaik strategi-strategi pembuatan untuk mencapai keberdayasaigan.