Pencetusan idea reka bentuk produk mengguna TRIZ - Ang, Mei Choo; Ng, Kok Weng; Farah Hanani Megat Ghazali, (Penerbit UKM, 2011)
Kemajuan teknologi pada era globalisasi adalah menakjubkan. Sektor industri tidak ketinggalan mengguna teknologi bagi mereka bentuk produk untuk kegunaan pengguna. Dalam mereka bentuk sesuatu produk, pereka bentuk dalam industri perlu mengenal pasti idea yang diperlu untuk menyelesai masalah yang dihadapi oleh pengguna terlebih dahulu sebelum menghasil reka bentuk sebenar. Pada kebiasaannya idea dicetus secara bebas dan pendekatan sistematik jarang diguna. TRIZ banyak diguna oleh industri yang berjenama popular seperti Samsung, Christian Dior dan Procter & Gamble untuk menghasil produk yang bersaing tinggi. Justeru, kaedah pencetusan idea yang sistematik perlu diterokai dan dieksploitasi sepenuhnya. Makalah ini membincang satu kaedah pencetusan idea sistematik yang dikenali sebagai TRIZ yang boleh menyelesai masalah reka bentuk produk pengguna.