Dasar pembangunan di Indonesia dan Malaysia: suatu analisis perbandingan=national development policy in Indonesia and Malaysia: a comparative analysis - Lajim Ukin; Dori Efendi; Zaid Ahmad (Penerbit UKM, 2012)
Artikel ini membincangkan pencapaian dasar pembangunan di Indonesia dan Malaysia, masing-masingnya di bawah pemerintahan Soeharto dan Mahathir Mohamad. Walaupun kedua-dua pemimpin mempunyai perbezaan yang ketara dalam penggubalan, gaya dan pelaksanaan dasar pembangunan bagi negara masing-masing, mereka dilihat berjaya dalam melaksanakan strategi pembangunan. Pendekatan atas bawah Soeharto dikenali sebagai pemodenan ala ketenteraan, berbeza dengan pendekatan pemodenan awam Mahathir. Kesan perbezaan dasar di antara kedua-dua pemimpin ini dapat dilihat ketika krisis kewangan melanda rantau Asia Tenggara pada tahun 1997-1998. Di Indonesia, Soeharto menerima tawaran bantuan dari IMF untuk menyelamatkan ekonomi Indonesia, manakala Mahathir pula menolak tawaran bantuan tersebut. Artikel ini meneroka kekuatan dan kelemahan dasar pembangunan setiap negara dengan tumpuan analisisnya adalah kepada krisis kewangan.