Faktor persekitaran sosial dan hubungannya dengan pembentukan jati diri - Zakaria Stapa,; Ahmad Munawar Ismail,; Noranizah Yusuf, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Artikel ini bertujuan membincangkan faktor-faktor persekitaran sosial yang boleh mempengaruhi pembentukan jati diri setiap individu. Faktor persekitaran sosial boleh memberi kesan secara hubungan timbal balas terhadap proses pembentukan tingkah laku dan jati diri seseorang. Di amping itu, banyak kajian yang telah dilakukan mendapati bahawa persekitaran memiliki peranan yang cukup penting di dalam usaha membentuk jati diri individu. Faktor-faktor persekitaran sosial yang dikenal pasti memberikan kesan yang cukup signifikan dalam pembentukan jati diri individu adalah terdiri daripada ibu bapa, rakan sebaya, sekolah dan guru dan media massa.