Gagasan pemikiran falsafah dalam pendidikan Islam: hala tuju dan cabaran - Asmawati Suhid; Fathiyah Mohd Fakhruddin (Fakulti Pendidikan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Islam menyediakan falsafah yang jelas dan komprehensif dalam kehidupan termasuklah dalam bidang pendidikan. Gagsan pemikiran falsafah dalam Islam sekaligus membentuk world view seterusnya memberi panduan membina visi dan misi pendidikan masyarakat Islam. Keutuhan dan keunikan pemikiran falsafah Islam ini semestinya kerana sumber rujukan yang menjadi asas pegangan dan panduan iaitu kitab al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW. Persoalan utama falsafah Islam iaitu Tuhan, insan dan alam dibincang dan dijelaskan dengan begitu terperinci dan lengkap agar kehidupan Muslim tidak terpisah-pisah bagi mencapai kejayaan hidup di dunia dan kebahagiaan di akhirat.