Krisis politik Melayu dan pembinaan negara bangsa - Suhana Saad,; Novel Lyndon,; Sivapalan Selvadurai,; Zaimah Ramli,; Azima Abdul Manaf,; Mohd Yusof Hussain,; Ali Salman, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2012)
Dalam sebagai negara yang multi etnik, usaha pembinaan negara bangsa menjadi agenda utama kerajaan. Selepas Malaysia mencapai kemerdekaan, usaha pertama ke arah perpaduan ialah membentuk kerjasama antara parti politik United Malay National Organization (UMNO), Malaysia Chinese Association (MCA) dan Malaysian Indian Congress (MIC). Namun, perkembangan politik Malaysia menunjukkan banyak pergolakan terutama dalam parti politik Melayu seperti UMNO, PAS (Pan-Malaysia Islamic Party) dan PKR. Konflik politik ini sudah tentu memberi cabaran besar terhadap usaha pembentukan negara bangsa. Oleh itu, Kajian ini berkaitan krisis politik Melayu dan pembinaan negara bangsa di Malaysia selepas Pilihanraya Umum (PRU) 12. Dalam perkembangan politik Malaysia mutakhir ini, media juga turut memainkan peranan penting yang kadangkala turut merumitkan lagi krisis yang wujud. Kaedah pengumpulan data adalah daripada sumber sekunder dan temubual dengan pemimpin politik.