Penyusuan dan bank susu menurut Islam - Normadiah Daud,; Zuliza Mohd Kusrin,; Salasiah Hanin Hamjah,; Anwar Fakhri Omar, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Penyusuan susu ibu boleh membantu tumbesaran mental dan fizikal kanak-kanak. kepentingan dan keistimewaan susu ibu bukan shaja diiktiraf dalam Islam malah juga oleh penyelidik sains perubatan dan pemakanan. Artikel ini bertujuan membincangkan rukun dan hak penyusuan menurut Islam disamping isu penubuhan bank susu. Metodologi kajian yang digunakan dalam penulisan ini ialah analisis kandungan yang fokus kepada buku-buku fiqah. Hasil perbincangan terdapat tiga rukun penyusuan iaitu ibu susuan dan bapa susuan.Dalam hak penyusuan terdapat perbincangan hak anak, hak ibu dan hak bapa berasaskan perbahasan para ulama. Perbincangan juga mendapati bahawa Islam bukan sahaja mengiktiraf kelebihan susu ibu tetapi juga menekankan isu pensabitan nasab anak dengan ibu susuan. Justeru , isu penubuhan bank susu telah difatwakan sebagai tidak diharuskan penubuhannya di Malaysia., bagi mengelakkan masalah penentuan pensabitan nasab yang sukar di pastikan. Seterusnya ,Islam mengiktiraf penyusuan adalah hak anak tetapi tidaklah wajib bagi ibu untuk menyusukan anaknya kerana dalam bab penyusuan tersebut terdapat hak anak dan hak ibu yang ditentukan . hak suami adalah tertakluk kepada menegah isterinya mengambil upah menyusukan anak orang. Justeru suami tidak berhak melarang isterinya menyusukan anak mereka dan juga anak isterinya dengan bekas suami terdahulu.