Gelagat pengguna Islam: satu disiplin atau sub-disiplin? - Ahmad Azrin Adnan (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Artikel ini bertujuan untuk mengenal pasti ketepatan pengklasifikasian gelagat pengguna islam(GPI) sebagai satu sub-disiplin. Sehingga kini,gelagat pengguna (GP)diklasifikasikan sebagai sub-disiplin kepada pemasaran dan pengklasifikasian ini juga turut dipanjangkan kepada GPI.Melihat kepada evolusi perkembangan ilmu berkaitan GP, lebih-lebih lagi GP yang diteliti menurut perspektif Islam atau mudahnya dikenali sebagai GPI., pengklasifikasian ini perlu dinilai kembali. Sesuai dengan tunjang falsafah GPI yang berbeza dengan pemahaman konvensional , GPI perlu berdiri sendiri sebagai satu disiplin baharu. Pada ketika pengklasifikasian sedia ada belegar dalam konteks pemasaran, manfaat penelitian tentang GP lebih terfokus kepada usaha untuk menambah baik penyedia perkhidmatan atau produk berbanding pengguna. Tumpuan bagi GPI seharusnya beralih kepada konteks yang lebih luas (tidak hanya terbatas kepada disiplin pemasaran dengan matlamat untuk memahami realiti semasa dan hal yang bersifat ideal menurut kerangka syarak.