Taburan semasa pusat membeli-belah di Lembah Klang: satu tinjauan awal (Current distribution of shopping centres in the Klang Valley: a preliminary survey - Mohd Yusof Hussain,; Suraiya Ishak,; Abd Hair Awang,; Mohd Adib Akmal Ahmad Shatir,; Novel Lyndon,; Rosniza Aznie Che Rose,; Mohd Fuad Mat Jali,; Azima Abdul Manaf, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2012)
Proses pembangunan pusat membeli-belah di Lembah Klang telah bermula sejak awal tahun 1960-an. Namun, sehingga penghujung tahun 1970-an, pola perletakan pusat ini hanya tertumpu di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sahaja. Kepadatan penduduk Kuala Lumpur telah menjadi salah satu faktor penting yang mempengaruhi penumpuan tersebut. Menggunakan data sekunder dan data primer yang diperoleh secara pemerhatian dan kiraan luar, artikel ini bertujuan untuk membincangkan corak taburan pusat membeli-belah di Lembah Klang. Sejak tahun 1980-an, penduduk wilayah di luar Kuala Lumpur mulai meningkat dengan mendadak ekoran proses pembandaran yang pesat. Keadaan ini telah mempengaruhi, seterusnya mengubah pola perletakan pusat membeli-belah di Lembah Klang, iaitu daripada bertumpu di dalam kawasan bandar raya Kuala Lumpur kepada perletakan berselerak di sekitar pusat-pusat pertumbuhan baru di luar bandar raya berkenaan, selaras dengan pola taburan penduduknya.